Hoe herken je aan een edelsteen of die echt is of niet? (uitgelegd door Spiru)
Weet jij hoe je een echte edelsteen onderscheidt van een neppe? Wij gaan je helpen! Edelstenen zijn kostbare voorwerpen en zoals met bijna alle kostbare voorwerpen worden ze nagemaakt of bewerkt. Heldere stenen met een sprankelende kleur die ze van nature hebben, zijn meestal duurder dan bijvoorbeeld doffere stenen. Die stenen kunnen bewerkt worden zodat zij er net zo mooi uit zien. Bewerkte stenen kunnen er hetzelfde uitzien als onbewerkte en toch goedkoper zijn! Het herkennen ervan is zo makkelijk nog niet.
Klein ‘wist-je-datje’, vroeger had je de term halfedelsteen voor alle edelsteensoorten die niet bij de Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd hoorden. Sinds 1967 is die term officieel komen te vervallen en is er dus geen verschil meer tussen een edel en half edel steen.
Of edelstenen ‘echt’ of ‘nep’ zijn is nét iets té kort door de bocht. Daarom onderscheiden we, naast natuurlijke edelstenen, verschillende categorieën. Behandelde edelstenen, synthetische stenen en imitaties. Edelstenen uit de natuur hebben vaak niet de kleur of helderheid die we willen. Door de edelsteen te bewerken, verbetert de kwaliteit. Vanwege hun waarde worden vooral de fancy edelstenen zoals Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd kunstmatig gemaakt.
De Franse chemicus Verneuil ontwikkelde in de negentiende eeuw een speciale oven waarmee hij uit zuivere aluin grote kristallen van Korund (https://upload.wikimedia.org/wikipedi...) kon maken: de grondstof van Robijn. Je kunt een echte Robijn herkennen aan de natuurlijke, dieprode kleur en een levendige, heldere uitstraling.
Imitatiestenen worden gemaakt van onder andere glas, plastic en kunsthars. Als imitatie van Barnsteen wordt plastic en kunsthars gebruikt. Je kunt echte Barnsteen herkennen doordat het zinkt in zoet water en in zout water blijft drijven. Daarnaast zou plastic door de zachte structuur kunnen worden ‘geschild’ en zouden er snel krassen op te zien zijn. Ook wordt gesmolten Amber wel eens gevuld met dode insecten of zelfs grotere dieren zoals schorpioenen en kleine hagedissen. Echte Barnsteen met zulke bijzondere insluitsels kost al snel duizenden euro’s. Dus als je zoiets tegenkomt voor een prikkie, dan is het waarschijnlijk nep!
Ok, hoe herken je een edelsteen? Een echte edelsteen herken je op gevoel en voor een groot deel is het ervaring. Het beste is om een deskundige in te schakelen maar er zijn zelf ook paar dingen waar je op kunt letten. De prijs-kwaliteit verhouding. Als je een edelsteen ziet die echt een stuk goedkoper is dan verwacht, dan is het waarschijnlijk geen ‘echte’. Hoe de steen voelt. Het verschil tussen glas en edelsteen kan je voelen door ‘m tegen je wang te houden. Glas voelt warmer aan dan echte edelsteen. Ook het gewicht zegt een hoop. Granaat is van nature zwaar, dus als je een erg lichte Granaat zou ‘ie wel eens nep kunnen zijn. Insluitsels en bubbels. Edelstenen hebben vaak insluitsels maar nooit perfecte bubbels. Als je met een loep een mooie luchtbel ontdekt, dan zouden er alarmbellen af moeten gaan. Ook laat glas licht op een andere manier door dan een natuurlijke steen. Obsidiaan wordt wel eens verward met glas, maar wordt lang niet zo vaak nagemaakt. Als je denkt Obsidiaan te herkennen, heb je dus een grote kans dat je goed zit Nu weet je als het goed is meer over het herkennen van edelstenen.
Comments